Hoppa till innehållet
  • Ekerö badhus
  • Ekerö badhus
  • Ekerö badhus
  • Ekerö badhus
  • Ekerö badhus
  • Ekerö badhus

Ekerö Badhus

Ekerö

Vid sitt färdigställande ska badhuset vara ett landmärke för Ekerö kommun. Det placeras synligt från Ekerövägen och skapar en entré till Idrottsavenyn som löper genom Träkvistavallens idrottsområde. Längs Idrottsavenyn samlas folk under veckans alla dagar för träning och umgänge.

Byggnaden är uppdelad i två delar. Bassängrummens uttrycksfulla plåtfasad med sina stora fönsterpartier utgör den större delen av badhuset. Den plåtklädda fasaden kläs med konkava plåtkassetter som delas av med vertikala ribbor i plåt, för att ge fasaden ett storskaligt vertikalt mönster med ett intressant uttryck och skuggspel. Generösa glaspartier synliggör badhusets innehåll och gör att byggnaden fungerar som en lykta mot Ekerövägen kvällstid.

Entrédelen med sin trivsamma träfasad tittar fram bakifrån bassängrummen och bjuder in till mötet med badhuset och träkvistavallen. Båda delarna drar sig något bakåt mot berget och lämnar plats för torgyta på idrottsavenyn. Delarna ligger på en gemensam sockel i matrisgjuten betong som på norrsidan mot träkvistavallen bildar en caféhylla och förlängd läktare. Matrisgjutningen knyter an till ribborna som används på både plåt och träfasader.

Med byggnadens utformning vill vi ta vara på och utveckla potentialen som finns i folklivet, runt träningar och idrottsevenemang, som utspelar sig kring idrotten. Tanken är att fortsätta utveckla Idrottsavenyn som den huvudsakliga mötesplatsen på Träkvistavallen.

Som Ekerö kommun formulerat det så; ”Utgår visionen för badhusets gestaltning från den klassiska arkitekturen och naturen. Samtidigt ska arkitekturen uppfylla alla krav för ett modernt badhus. Fasaderna ska vara i beständiga trä- och skivmaterial. Den konkava plåtfasaden vid badhusets entré ska skapa ett djup och en vacker rytmik som en våg. Invändigt används trä med inklädnader och limträbalkar. Under den mörka tiden av året kan badhuset belysas vackert invändigt och utvändigt med ornamentbelysning för att framhäva upplevelsen."

 

Projektet är en partnering mellan COBAB, som är en av Sveriges främsta badhusbyggare och Ekerö kommun. I denna stund är fas 1 i sitt slutskede och arbete pågår med att ta fram kostnader för att kunna gå över i fas 2, byggskedet.

Powered by Yago
By Formsmedjan. Powered by Yago