Hoppa till innehållet
  • KS-Salen Bodens Stadshus
  • Entré Bodens Stadshus
  • Medborgarservice Bodens Stadshus

Bodens Stadshus

Boden

a och d fick uppdraget att tillsammans med beställaren se över markplan i Bodens stadshus och ta fram förslag på lämpliga åtgärder för att skapa en mer välkomnande och funktionell miljö. Ett mål var att bevara den ursprungliga känslan i byggnaden samtidigt som man moderniserar den.

– Man har verkligen fått tänka framåt och långsiktigt då man tagit fram den nya utformningen så att det gamla ska passa ihop med det nya, säger Camilla Norén från a och d arkitektkontor.

Den äldre delen av kommunhuset i Boden härrör från åren 1957/1958, och är ursprungligen Boden stads lokaler. Eftersom Boden stad 1967 slogs samman med Överluleå och Gunnarbyns kommuner, och senare även med Edefors, uppfördes den nyare delen av kommunhuset i slutet på 1970-talet. Fram tills nu har inga större omgestaltningar i byggnaderna skett och funktionen har bevarats.

Utformningsidealen har förändrats sedan byggnadernas uppförande och lokalerna kunde därför innan renoveringen upplevas som ganska röriga och ofunktionella. Tidens tand hade satt spår på materialet, som hunnit bli slitet.

För att på ett bättre sätt kunna möta och hjälpa medborgarna såg man ett behov av att renovera och anpassa stora delar av markplan i Stadshuset. Man såg över vilka funktioner som fanns, vilka som behövdes och vilka som kunde flyttas. Ett beslut togs att renovera hela nedervåningen, för att skapa en bättre arbetsmiljö för personalen och en mer välkomnande och funktionell miljö för kommunmedborgarna.

a och d arkitektkontor fick uppdraget att hjälpa Bodens kommun i det arbetet, som började med en ytskiktsrenovering av kommunstyrelsesalen och fortsatte med att skapa en ny reception och medborgarservice. Dessutom görs en allmän översyn av övriga ytor – där man bland annat förbättrar godsmottagningen, fräschar upp ytskikt, tillgänglighetsanpassar lokalerna och renoverar caféet för att skapa en välkomnande mötesplats.

– Det har varit ett omfattande projekt som fortfarande pågår men det är spännande att se detalj för detalj falla på plats. I det här projektet har jag dessutom fått förtroendet att vara med hela vägen, från tidiga skisser och programfrågor fram till själva entreprenaden och genomförandet av åtgärderna. Det är väldigt lärorikt och roligt att på så här nära håll få se hur resultatet blir i verkligheten, säger Camilla Norén.

Det positiva med den ursprungliga interiören är den genomarbetade och konsekventa arkitekturen och materialvalen – som är hållbara och starka. Här har a och d arkitektkontor kunnat ta det bästa från befintliga kvalitéer, som marmorgolv och listverk, för att bibehålla byggnadens historia och kombinera med tidsenliga färgval och modern utformning.

– Jag tycker att vi har fått till en bra nivå på åtgärderna där vi har bevarat den ursprungliga känslan i byggnaden samtidigt som det nu känns modernt och fräscht. Det har på ett sätt varit ett utmanande arbete eftersom den befintliga utformningen är väldigt genomgående där detaljerna återkommer gång på gång i hela byggnaden, förklarar Camilla Norén.

By Formsmedjan. Powered by Yago