Information

Information

Flygledartorn Vidsel

Älvsbyn

I Vidsel längst in i Norrbottens inland finns provplats Vidsel. Det är Europas största övningsområde för militärflyg och täcker en yta stor som Blekinge. Provplats Vidsel är ett av få flygövningsområden i världen som är tillräckligt stort för att öva luftstrid på. Här finns testverksamhet och övningsverksamhet för såväl svenskt som utländskt militärflyg. Det nya flygledartornet uppfördes för att förbättra arbetsmiljön och ge bättre förutsättningar för flygledarna att utföra sina arbetsuppgifter. 

Flygledartornet består av ett torn som inrymmer trafikledning (ATS) och vädertjänst samt en markbyggnad med gemensamma funktioner, som pausrum, omklädning m.m. Det viktigaste i projektet har varit att samordna de omfattande tekniska system som behövs i ett flygledartorn med såväl Luftfartsverkets krav som byggnadens konstruktion, med fokus på att hitta kostnadseffektiva och praktiska lösningar. Eftersom tornet både är en besöks- och arbetsplats för provplatsens kunder, flygledare och vädertjänst har stor omsorg lagts på att skapa en uppskattad miljö att vistas i.

Även om stridsflygplan är vardag för piloter och markpersonal i Vidsel, finns det något fascinerande i stridsflygets extrema hastighet. Vi ville fånga det i tornets visuella uttryck och den utvändiga utformningen kom därför att inspireras av racerbilars fartränder med varierande ränder i rött och svart. Färgerna knyter också an till robotbasens många byggnader i falurött. Invändigt går fasadfärgerna igen i golvet medan väggarna går i mjuka beiga kulörer för att ge en lugnare miljö.

Flygledartornet tilldelades fortifikationsverkets arkitekturpris 2017. Så vi avslutar med några ord ur juryns motivering. 

”Flygbasen i Vidsel, i Norrlands inland, ligger på sandhed omgiven av gles tallskog. Det är en robust byggnad som tar för sig på den vidsträckta platsen, en karaktärsfull symbol för hela flygbasen. Byggnaden är konsekvent genomförd på alla nivåer, från de olika storlekarna på fasadens fibercementskivor till färgsättning och byggnadens helhet.

Det lite knubbiga tornet, som skjuter upp ur den lägre delen, har fått en form som förmedlar en känsla av stolt självmedvetenhet. Färgsättningen är kraftfull och anpassad till det omgivande landskapet – den grågröna tallskogen mot det sprakande röda i solnedgången eller de faluröda gårdarna. Den lätt förskjutna symmetrin gör tornet till en egensinnig och karaktäristisk figur vid landningsbanan.”

Ladda ner ISO information Sigillet är utfärdat av UC AB. Klicka på bilden för information om UC:sRiskklasser. Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
By Formsmedjan. Powered by Yago