Hoppa till innehållet
Prestigepris för flygledartorn

Prestigepris för flygledartorn

24 november 2017

Flygledartornet i Vidsel belönar a och d med Fortifikationsverkets Arkitekturpris 2017 i kamp med tre övriga nominerade.

Att projektera och rita det nya flygledartornet på Vidselsbasen i Norrbotten var ett annorlunda uppdrag. Kombinationen av komplicerade tekniska lösningar, säkerhetsfrågor och miljö var en utmaning.

- Det var, som sagt, väldigt annorlunda. En mängd svåra tekniska projekteringslösningar krävdes. Samtidigt skulle vi skapa en trivsam miljö för personalen i tornet men det är ju uppenbart att vi lyckats och vi är stolta och glada, självklart, säger Anders Burman, projekteringsledare, a och d.

Anläggningen i Vidsel är Europas största landbaserade militära övnings- och provningsområde. 70 miljoner satsades på det nya flygledartornet, en del i en total satsning av FMV på 300 miljoner kronor för en modernisering av flygbasen. Det prisade tornet togs i bruk under sommaren 2017.

- Vår vision är kreativ arkitektur som fungerar och flygledartornet är ett perfekt exempel på just detta. Vi fick nyttja våra samlade styrkor i ett lagarbete för att utforma ett tekniskt komplicerat projekt. Det är precis det vi gillar – att jobba med utmanande projekt som vidareutvecklar oss, konstaterar arkitekten bakom projektet Niklas Granljung.

Juryns sammanfattning:

”Flygledartornet i Vidsel tilldelas Fortifikationsverkets Arkitekturpris 2017 för att det, inom ramen för ett hårt styrt program, är en poetisk byggnad med stark identitet som samspelar väl med det storskaligt böljande landskapet.

Flygbasen i Vidsel, i Norrlands inland, ligger på en sandhed omgiven av gles tallskog. Där har ett nytt flygledartorn tagits i bruk under sommaren 2017. Det är en robust byggnad som tar för sig på den vidsträckta platsen, en karaktärsfull symbol för hela flygbasen. Byggnaden är konsekvent genomförd på alla nivåer, från de olika storlekarna på fasadens fibercementskivor till färgsättning och byggnadens helhet.

Tornet och den lägre kontors- och teknikdelen är fint integrerade med varandra genom den väl sammanhållna fasadutformningen. Det lite knubbiga tornet, som skjuter upp ur den lägre delen, har fått en form som förmedlar en känsla av stolt självmedvetenhet. Färgsättningen är kraftfull och väl anpassad till det omgivande landskapet – den grågröna tallskogen mot det sprakande röda i solnedgången eller de faluröda gårdarna. Den lätt förskjutna symmetrin gör tornet till en egensinnig och karaktäristisk figur vid landningsbanan.

Med det nya flygledartornet får flygledarna en bättre överblick över basen och dess omgivningar samtidigt som det bidrar till goda arbetsförhållanden. Det kommer att uppskattas av nyttjarna”.

Foto: Tomas Bergman

 


DELA

Fler nyheter

a och d arkitektkontor tilldelas nytt pris för pumpstation P42. Niklas Granljung tilldelas Galärens nyinstiftade Samhällsbyggnadspris som ger staden liv. Han får...
a och d arkitektkontor har ritat Luleås nya brandstation vars bygglovsansökan nu har godkänts Den nya brandstationen kommer att inrymma lokaler för räddningstjänst, ambulans och SOS Alarm....
Nu tas första spadtaget för Kronandalens Vård-och omsorgsboende. a och d arkitektkontor var såklart på plats under ceremonin och medverkade med de arkitekter som...

Fler nyheter
Powered by Yago