Hoppa till innehållet

Information

Information

LTU Biblioteket

Luleå

2014 fick a och d uppdraget att förnya det 25-år gamla universitetsbiblioteket på Luleå Tekniska Universitet. Lokalerna var i behov av ett lyft och miljöerna behövde moderniseras för att uppfylla dagens och framtidens krav. Vi på a och d har sedan dess jobbat med projektet och enligt beställarens önskemål puttrat på i låg fart för att ta fart på riktigt i samband med en takrenovering 2018. Det nya biblioteket invigdes hösten 2020.

Vårt arbete var inledningsvis att i nära kontakt med verksamheten utreda bibliotekets behov, vilka funktioner som ska finnas där och hur lokalerna kan understödja detta. Visionen för biblioteket var en mötesplats för studenter, lärare och forskare med varierade miljöer för olika typer av inlärning. Nya moderna miljöer behövde tillskapas i form av ett kreativt makerspace, interaktivt klassrum och presentationsstudios. 

Hjärtat av biblioteket är den höga bokhyllan inspirerad av New Yorks skyline. Bokhyllan erbjuder förutom förvaring även sittplatser och utställningsytor. Varierande miljöer för både tysta och mer sociala aktiviteter har skapats med hjälp av olika typer av möblemang. Arbetsplatser i olika sitthöjd ger förutsättningar för olika sätt av såväl fokuserade studier som grupparbeten och för självstudier och läsning finns tysta zoner. I bibliotekets entré hittar man en modern platsbyggd självbelåningsdel.

Biblioteket har en lugn färgskala i olika nyanser av blått, varma gråa kulörer som piggas upp med rostfärgade accentkulörer. Färgskalan harmoniserar fint med det bevarade trägolvet som fått nytt liv genom slipning och oljning. Träet tillsammans med sträckmetall återkommer i egendesignade möbler så som studiebord och elementskydd. Textilier har varit viktigt för upplevelsen både ur akustiska och komfortabla aspekter. Sitsar har beklätts med tyg, mattor skapar rum i rummet och med hjälp av fördragbara gardiner skapas runda mötesrum mitt i biblioteket. I projektet har det också varit viktigt med återbruk av möbler samt att bevara bibliotekets ursprungliga identitet och karaktär.

Vår ambition med projektet har varit att skapa ett modernt bibliotek som nyttjas av både studenter och personal med en variation av miljöer att jobba i och mötas på, där lunga loungemiljöer blandas med studieplatser.

Vi på a och d har även gjort färgsättning och fast inredning till Styrelserummet som ligger i anslutning till biblioteket.

”Biblioteksbyggnaden som uppfördes i början på 1990-talet har alltid varit en självklar plats för den som är i lärande. Vid renoveringen ville vi både behålla och förnya.  Våra mål var ett modernt universitetsbiblioteket som ger rätt förutsättningar för lärande, möten och rekreation, att skapa en välkomnande känsla med variation i miljöerna så att alla kan finna sin favoritplats, ett bibliotek som signalerar lugn men också inspirerar till kreativitet och skapande.  Färgsättning, inredning, ljussättning och noga utvald konst samspelar till en mycket fin helhet som vi är stolta över att erbjuda våra besökare” säger Eva Nyman, Gruppchef Universitetsbiblioteket

Ladda ner ISO information Sigillet är utfärdat av UC AB. Klicka på bilden för information om UC:sRiskklasser. Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
Powered by Yago
By Formsmedjan. Powered by Yago