Hoppa till innehållet
  • Björkdungens Förskola
  • Björkdungens Förskola
  • Björkdungens Förskola

Björkdungens Förskola

Boden

Roliga och smarta fönsterlösningar, naturliga och miljövänliga material och naturligtvis barnens förutsättningar är några av de saker som varit i fokus när a och d arkitektkontor tillsammans med Bodens kommun och NYAB byggt om Björkdungens förskola i Boden.

När Björkdungens förskola skulle renoveras och dessutom utökas med två avdelningar, tillföll uppdraget a och d arkitektkontor. Ombyggnationen innebar att de två befintliga huskropparna fick en tillbyggnad mellan dem och att det nu skulle bli sammanlagt sex avdelningar i den nya förskolan.

– Vi har försökt lägga krutet där det gör stor nytta, vilket jag tycker att vi lyckades med, berättar projekteringsledaren Camilla Norén.

De två husen hade tidigare varsitt kök, något som nu hamnat i tillbyggnaden istället. Även de andra allmänna ytorna, som exempelvis personalytor, kontor och matsal skulle samlas i så stor utsträckning som möjligt i syfte att kunna samnyttja dem bättre. Mellan de två ursprungliga huskropparna är det en nivåskillnad på ca 70 centimeter, vilket har lösts med ramper i mellanbyggnaden.

Naturliga och miljövänliga material står i fokus, både utvändigt och invändigt. Istället för att ha målad panel använder man en speciell behandling som gör att virket grånar på samma sätt som det gör om det är obehandlat och därmed får sitt naturliga skydd mot väder och vind.

Fönstren, som är i flera kulörer och sitter på olika höjder, har i barnens rum en rejäl ram på insidan. De djupa fönstersmygarna ska bli ett slags rum i rummet, där barnen ska kunna sitta och pyssla eller liknande.

– Det är sådant som inte kostar jättemycket, men jag tror att det ger stor effekt för barnen som kommer att vara där, säger Norén.

By Formsmedjan. Powered by Yago