Hoppa till innehållet
  • Fasad av entrésidan
  • Vy från vägen
  • Vy från entrésidan
  • Vy från framsidan
  • Vy från baksidan
  • Vy från baksidan
  • Vy från kullen
  • Huvudentrén
  • Trapphus med tavla
  • Trapphus korridor
  • Interiörbild

Åbergsleden 4 & 6, Bostäder

Boden

De nya flerbostadshusen på Åbergsleden är bokstavligen ett modernt boende på gammal grund. Grunden var nämligen det enda som var värt att bevara när Åbergsleden 6 brandskadades sensommaren 2015.

Området utgörs av befälsbostäder, byggda i början av 1900-talet som är en del av Bodens kulturhistoria. Eftersom området är bevarandevärt ställdes speciella krav på det exteriöra utförandet vilket fastighetsägaren har gjort till sin egen ambition.

Den nya byggnaden på Åbergsleden 6 uppfördes på den befintliga husgrunden och med samma exteriöra uttryck som de befintliga befälsbostäderna för att bevara områdets historia och särart. Invändigt tonas de byggnadshistoriska elementen ned och lägenheterna ges moderna planlösningar och installationer. Som ett nytt element har också balkonger tillförts husen för att ge de boende möjlighet att njuta av solläget och utsikten över Luleå älv. Likt den nedbrunna byggnaden är även det nya huset utfört med gedigna material, stora fönster och väl tilltagna rumshöjder. Trots det kunde ytterligare en våning tillföras och huset har fyra bostadsvåningar och en vind som innehåller installationsutrymmen och lägenhetsförråd. Det inrymmer 19 lägenheter fördelat på 2:or, 3:or och 4:or. Det återuppbyggda huset på Åbergsleden 6 visade sig vara ett populärt boende och därför har fastighetsägaren uppfört ett likadant hus(Åbergsleden 4) på den lucktomt som fanns på området.

Interiörbilder av Mats Engfors, Fotographic.

Powered by Yago
By Formsmedjan. Powered by Yago