Information

Information

Pumpstation Svartöleden

Luleå

På vägen ut till Svartöstaden där ståltillverkaren SSAB har sin anläggning kommer pumpstationen P40 ligga. Läget är naturskönt i ett grönområde med utsikt över Aronstorpviken samtidigt som byggnaden är väl synlig från Svartövägen. Byggnadens fasad utformas som ett historiskt dokument över ståltillverkningen i staden genom en belyst bildsekvens med motiv från arbetet på SSAB. Arbetsnamnet på pumpstationen har varit ”Hyttan” vilket är ett gammalt ord för smältugn eller masugn.

De tre fasader som kommer kunna ses av bilisterna från Svartövägen utförs med cortenplåt där plåtarna perforeras likt ett tidningstryck med ett bildmönster som löper sammanhängande runt fasaderna. Bilderna visar delar av ståltillverkningen som pågår i stålverket som tornar upp sig i horisonten. Plåtarna i corten har håligheter i olika storlekar och bakom de perforerade hålen belyses motiven med ett ljusspel i olika varma färger. Cortenstål är ett material som tillverkas på just SSAB och har använts till andra lokala landmärken så som rostbollen, pumpstation P42 och södra hamnplan.

Byggnadens östra sida är riktad mot Aronstorpviken vilket är ett vattendrag känt för ett rikt fågelliv och att lokala kajakklubben tränar här under höst och tidig vår. Öst-fasaden är utformad med skivor i en roströd färg med guldskimmer som lyser upp fasaden i solljuset. Gradänger i betong är integrerade mot fasaden för att tillhandahålla sittplatser med utsikt över fjärden och silhuetten av SSAB. Taket är utdraget över gradängerna och försett med integrerad belysning för att platsen skall bli väderskyddad, trygg och lysa upp området i kvällsmörkret.

 

 

Ladda ner ISO information Sigillet är utfärdat av UC AB. Klicka på bilden för information om UC:sRiskklasser. Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
By Formsmedjan. Powered by Yago