Information

Information

Norrtälje badhus

Norrtälje

Badhuset ligger högst upp på Södra berget med en fantastisk utsikt över Norrtälje centrum. På bergets topp låg tidigare endast det gamla vattentornet från 1917 som tagits ur bruk. Badhuset har lagts på toppen av berget och anslutits till det gamla vattentornet som har restaurerats och fått ny användning som hopptorn samt trapphus upp till vattenrutschkanan.

Med sitt natursköna läge på bergstoppen kändes det naturligt att byggnaden delade färger med vår nordiska natur. Fasadens mörka fibercement och trä harmoniserar med det skogsklädda berget. De gula fönsterpartierna samt rutschkanans gröna färg ger en föraning om den invändiga färgsättningen som inspirerats av ett dopp i en solvarm tjärn i skogsgläntan. Att bada i Norrtälje badhus ska vara lite som att bada utomhus, fast varmare. Därför används varma kulörer i gult, grönt och rött med inslag av naturliga material som tegel och trä.

Byggföretaget Cobab, som utfört entreprenaden, är specialiserade på badhus och känner väl till de utmaningar som är förknippade med badhusbyggen. Framförallt är det vattenreningen och fukten som är de stora utmaningarna, men även akustik, korrosion, höjdförhållandena på tomten samt skicket på vattentornet har varit utmaningar i projektet.

Den höga temperaturen och fukthalten i badhuset gör att man måste bygga tätt, med beständiga material och vara noga med ventilationen. Badhuset är byggt med gedigna material; stommen är platsgjuten, väggarna av tegel och takbalkarna i limträ. Spaltpanelerna i oljad lärk har bakomliggande ljudabsorbenter som används på både tak och väggar. Dessa är inte enbart till för att skapa en god ljudmiljö utan är även valda för att de är fukttåliga och ger en varm känsla till rummet.

Badhuset invigdes i augusti 2014 och blev snabbt en succé. Strax efter årsskiftet 2014/15 nominerades byggnaden till årets bygge av tidningen Byggindustrin. Norrtälje Badhus slutade som en av de fem finalisterna.

Ladda ner ISO information Sigillet är utfärdat av UC AB. Klicka på bilden för information om UC:sRiskklasser. Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
By Formsmedjan. Powered by Yago