Hoppa till innehållet
  • Lunda Förskola 2
  • Lunda förskola 1

Lunda förskola

Boden

Eftersom Lunda förskola i Sävast(Boden) byggs på en åker mitt i byn så ville vi skapa en skyddad plats för barnen genom att låta byggnaden omfamna gården. Förskolan ligger ensam ute på åkern likt en bondgård och utformningen inspireras av enkla lantbruksbyggnader.

Genom att byggnaden utförs med en enkel plåtfasad och ett fåtal byggnadsmaterial påminner den om lantbruket. Den sinuskorrugerade aluzinkplåten blir fasad mot det omgivande landskapet, medan fasaden mot gården görs mer inbjudande och taktil med laserad träpanel i varierande dimensioner.

Förskolan utformas som en cirkelbåge i två våningar och skapar en plats på åkern, då den omfamnar förskolegården och ger den skydd från vind och insyn. Förskolegården har ett centrum i cirkelns mitt där samlingsplats och scen planeras. I övrigt delas utemiljön in i zoner med lekplatser för de mindre barnen och den mest använda lekutrustningen närmast huset. Ju längre bort man kommer, desto mindre hårdgjorda ytor och mer inslag av natur blir det. Parkeringar och inlastning placeras på utsidan av cirkelbågen så att trafikytorna skiljs tydligt från förskolegården.

Utformningen av förskolan föregicks av ett lokalprogramarbete tillsammans med Fastighetsförvaltningen och BUF i vilket lokalprogram för Lunda förskola togs fram. Då Lunda är den första helt nybyggda förskolan på länge så gjordes detta grundligt och lokalprogrammet skall ligga till grund för efterföljande förskolebyggen som kommunen utför.

 

By Formsmedjan. Powered by Yago