Hoppa till innehållet

Information

Information

Björnlundska

Luleå

Flerbostadshuset med 30 lägenheter som i dagligt tal kallas Björnlundska ligger på Stationsgatan i Luleå centrum.

Höga hus på centrumhalvön är ofta hårt ansatta av väder och vind och många tegelfasader drabbas med tiden av frostsprängning, särskilt de delar av fasad som ligger mot kallvindsutrymmen och högre än intilliggande byggnader. Detta hade hänt just detta 5-planshus och fasaden behövde således åtgärdas.

Vårt uppdrag bestod i att ta fram ett förslag på ny fasad och ett förfrågningsunderlag för detta. Vi landade tillsammans med beställaren i ett förslag med en varmt röd putsad fasad. Vi valde ett system för luftad putsfasad monterad på stålprofil och putsskiva. Samtidigt valde vi även att tilläggsisolera alla ytterväggar.

En av de största utmaningarna var att få till bra detaljlösningar då fasaden består av många olika vinklar och vrår. Under 90-talet hade dessutom balkonger stående på stålpelare monterats utanpå fasaden vilket vi var tvungna att ta hänsyn till i projekteringen.

Ladda ner ISO information Sigillet är utfärdat av UC AB. Klicka på bilden för information om UC:sRiskklasser. Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
Powered by Yago
By Formsmedjan. Powered by Yago