Information

Information

Länsresidenset Umeå

Umeå

Länsresidenset i Umeå uppfördes mellan åren 1891-1894 i nyrenässansk stil och ritades av arkitekterna Carl Fredrik Ekholm och Ludvig Peterson. Byggnaden är centralt belägen i kvarteret Riddarborgen omgiven av en egen park med utsikt över Umeälven. 1935 tillkom de båda flyglarna som ritades av Umeåarkitekten J Denis Sundberg. Residensbyggnaden är ett viktigt inslag i stadsbilden och är sedan den 30:e december 1974 ett byggnadsminne som förvaltas av Statens fastighetsverk. 1992 fastställdes skyddsföreskrifter för fastigheten vilket även inkluderar länsresidensets park.

Residensets entréplan utformades ursprungligen med ämbetslokaler i entréplanet och landshövdingens residens på det övre planet. Ämbetslokalerna i entréplanet och i flyglarna har i modern tid hyrts ut till externa hyresgäster som kontorslokaler, men har i en tidsperiod stått vakanta.

För att tillgodose gällande normer avseende arbetsmiljö fick a och d uppdraget att som generalkonsult samordna projekteringen av en helt ny mekanisk ventilationslösning för hela entréplanet i huvudbyggnaden, samt för samtliga plan i de båda flyglarna. Uppdraget innefattade även omarbetningar av befintliga planlösningar för att möta de nya hyresgästernas önskemål.

I ett nära samarbete med antikvarie Annika Lindberg, Historiska hus, har en varsam renovering av lokalerna återskapat årsringarna från 1800-talets slut och 1935 med penselmålade snickerier, införlivandet av nya tekniska detaljer och tidstypiska färgsättningar utan att göra avkall från de krav som ställs i skyddsföreskrifterna.
I en så stor utsträckning som möjligt har ambitionen varit att renovera och återanvända befintliga byggnadsmaterial. Arbetet har inte bara förbättrat inomhusmiljön men har även återskapat tidigare förvanskade rumsindelningar och det naturliga ljusinsläppet.

Ladda ner ISO information Sigillet är utfärdat av UC AB. Klicka på bilden för information om UC:sRiskklasser. Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
By Formsmedjan. Powered by Yago