Hoppa till innehållet
a och d arkitektkontor står bakom nya pumpstationen i Luleå

a och d arkitektkontor står bakom nya pumpstationen i Luleå

3 april 2019

Vinnare i tävlingen om pumpstationen på Tuna strand.

Tävlingen om vem som ska ta fram den nya pumpstationen som byggs på Tuna strand är avslutad – bland fem anonyma bidrag valdes a och d arkitektkontors Ljusglimt ut av en enhällig jury.

Det är a och d arkitektkontor genom Raymond Gerritsen och Maria Wikström som skapat det vinnande bidraget, Ljusglimt. Den nya pumpstationens projektnamn anspelar på den ljussatta fasaden som blickar mot gångstråket.

Det är vid Tunastranden, ett stenkast från vattnet längs det omtyckta gång- och cykelstråket som sträcker sig från Munkeberg strand till Storheden, som nya Pumpstation 14 ska uppföras. Stationen utformas som en del av den unika naturmiljön. Byggnadens växande form för landskapet och arkitektur samman till en byggnad som förenar natur, aktivitet och historia. Under utformningen av pumpstationen krävdes stor hänsyn till de höga natur- och kulturmiljövärdena i området.

Den sluttande formen på P14 leker med den kuperade terrängen kring Tunaberget och skapar därmed en plats för aktiviteter som pulkaåkning. Upphöjningen skapar en vacker utsiktsplats över älven och bidrar till tryggheten på platsen. Från just tallskogen kommer också inspirationen till fasadskärmens uttryck, nämligen lekfullheten när ljusglimtarna sipprar fram mellan stammarna – dessutom finns fågelholkar och insektshotell på insidan.

Läs mer om tävlingen och juryns bedömning hos Luleå kommun här och här.

Läs mer om den nya pumpstationen Ljusglimt.

Foto: Eva Sundgren, Luleå Kommun


Fler nyheter

Årets julgåva från oss gick till Stiftelsen Aktiv Skola. Istället för julklappar till kunder och medarbetare valde vi 2019 att skänka ekonomiskt stöd till...
Vi firade med en invigningskväll. Under torsdagen var det invigning på Drottninggatan 23 för vårt Bodenkontors nya lokaler. Ett...
Raymond Gerritsen ny medarbetare på a och d. Sedan mars 2019 är Raymond en del av arkitektgruppen och en av våra ansvariga arkitekter.
–...

Fler nyheter
Powered by Yago
By Formsmedjan. Powered by Yago