Information

Information

Pumpstation Tunastrand

Luleå

Ljusglimt är det vinnande bidraget i en inbjuden tävling om att utforma den nya pumpstationen vid Tunastranden. Pumpstationen P14 ska uppföras ett stenkast från vattnet längs det omtyckta gång- och cykelstråket som sträcker sig från Munkeberg strand till Storheden och utformas som en del av den unika naturmiljön.

Byggnadens form för samman landskap och arkitektur. Fasaderna följer älvens och skogskanternas form, så att byggnaden blir en del av omgivningen utan att störa sikten från promenadstråken mot vattnet. Den sluttande formen på P14 leker med den kuperade terrängen kring Tunaberget och skapar därmed en plats för aktiviteter som pulkaåkning och en vacker utsiktsplats över älven.

Inspiration till fasadutformningen kommer från tallskogen omkring där ljusglimtar strilar ner mellan trädens stammar. Belysning av den nya pumpstationen är en viktig del av utformningen för dygnets mörka timmar och fasaden är belyst bakifrån för att skapa en trygg plats och en lekfull fasad där ljuset strilar ut genom fasadens öppningar.

NCC i samverkan med Luleå Kommun bjöd in fem arkitektkontor att delta i en arkitekttävling för utformningen av en ny pumpstation vid Tunastrand. Pumpstationen P14 är en del av etapp 4E av Östra Länken som är ett nytt huvudstråk för vatten och avlopp i Luleå.

Utdrag ur juryns motivering:

”Ljusglimts gestaltning är gemytlig, nätt och passar bra in på strandpromenaden. Bidraget lyfter fram vinterlandskapet på ett effektivt sätt och blir en naturlig del av sin omgivning. Vi tror även att Ljusglimt kommer besitta stora kvalitéer på sommaren. […]

Det som tilltalat mest med bidraget är hur det förhåller sig till platsen och det friluftsliv som råder på platsen. Ljusglimt kommer att förhöja platsens sociala värden genom sin interaktiva design, vintertid är det en pulkabacke och sommartid en plats att ta en picknick. Utsiktsplatsen, som är riktad mot vattnet, ger än en användningsmöjlighet. Platsen kommer att kunna användas av områdets medborgare för friluftsliv och rekreation. Vi ser framför oss hur barnfamiljer kan leka på pulkabacken, unga par kan kika ut över vattnet och stadens seniorer kan sätta sig ner på en behaglig plats efter en lång promenad.”

Ladda ner ISO information Sigillet är utfärdat av UC AB. Klicka på bilden för information om UC:sRiskklasser. Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
By Formsmedjan. Powered by Yago