Hoppa till innehållet
Niklas Granljung vinnare av årets samhällsbyggnadspris - För livet mellan husen

Niklas Granljung vinnare av årets samhällsbyggnadspris - För livet mellan husen

19 oktober 2018

a och d arkitektkontor tilldelas nytt pris för pumpstation P42.

Niklas Granljung tilldelas Galärens nyinstiftade Samhällsbyggnadspris som ger staden liv. Han får det för projektet Havsstrand, den nya pumpstationen i Luleå. Priset delades ut av Galärens Marie Karlsson Tåhlin på Luleå business awards.

Det nyinstiftade priset delas ut av Galären till den person, det företag eller den organisation som med arkitektur, design eller annan konstnärlig gestaltning ger staden liv.

Vinsten är för projektet Havsstrand, pumpstation P42, som invigdes i augusti i år. Samhällsbyggnadspriset 2018 delas mellan Niklas Granljung från a och d arkitektkontor och Jan Forsmark, Designat Ljus Europa, för projektet med pumpstationen. Marie Karlsson Tåhlin, projektledare design & arkitektur på Galären, delade ut priset på galan.

– Jag vill tacka Luleå kommun för att ha uppmärksammat platsen och för viljan att ge den en utformning som den förtjänar. Det har varit ett helhjärtat engagemang, från maskinisterna till projektledare och chefer, säger Niklas Granljung.

Pumpstationen i Skutviken har formgivits av a och d arkitektkontors Niklas Granljung, arkitekt samt medgrundare till företaget. Den böljande och livfulla byggnaden sätter nu sin prägel på entrén till Luleå.

– Slutresultatet är ett lagarbete och jag har äran att dela priset med Jan Forsmark, som gjort ljusdesignen. Jag vill också lyfta mina medarbetare på a och d, med vilka vi fört projektet från idé till byggd verklighet, fortsätter Granljung.

Joakim Persson, VD på a och d arkitektkontor, gläds åt priset:

– Det är roligt att få den här typen av uppskattning för ett projekt som verkligen symboliserar a och d arkitektkontor i grunden. För oss handlar det om att skapa kreativ arkitektur som fungerar, säger Persson.

a och d arkitektkontor tillsammans med pumpstationen var även en del av den prestigefulla vinsten Årets bygge 2018, som gick till Luleå kommuns projekt Östra Länken.

Juryns motivering:
Pristagarna har omvandlat ett vardagligt och nödvändigt nyttoelement till ett skulpturalt tillskott i staden. Med sin effektfulla ljusupplevelse skapar det ett nytt spännande blickfång till Luleå. Det är hållbart, beständigt och nyskapande. Det fångar staden, stålet, havet, ljuset och den konstnärliga lekfullheten i ett större publikt sammanhang.


Juryns sammansättning:
Emma Jonsteg, vd Utopia Arkitekter, Stockholm
Kristina L Nilsson, professor arkitektur, Luleå tekniska universitet
Helene W Lindberg, vd Lindbergs konst och ram, Luleå
Marie Karlsson Tåhlin, projektledare design & arkitektur, Galären, Luleå
Li Skarin, vd Luleå Näringsliv AB

 


DELA

Fler nyheter

a och d arkitektkontor väljer även i år att skänka en julgåva till välgörande ändamål. UNICEF är mottagare av julgåvan och de är nu på plats i Sydsudan, Nigeria och Jemen för att...
a och d arkitektkontor har ritat Luleås nya brandstation vars bygglovsansökan nu har godkänts Den nya brandstationen kommer att inrymma lokaler för räddningstjänst, ambulans och SOS Alarm....
Nu tas första spadtaget för Kronandalens Vård-och omsorgsboende. a och d arkitektkontor var såklart på plats under ceremonin och medverkade med de arkitekter som...

Fler nyheter
By Formsmedjan. Powered by Yago