Niklas Granljung vinnare av årets samhällsbyggnadspris - För livet mellan husen

Niklas Granljung vinnare av årets samhällsbyggnadspris - För livet mellan husen

19 oktober 2018

a och d arkitektkontor tilldelas nytt pris för pumpstation P42.

Niklas Granljung tilldelas Galärens nyinstiftade Samhällsbyggnadspris som ger staden liv. Han får det för projektet Havsstrand, den nya pumpstationen i Luleå. Priset delades ut av Galärens Marie Karlsson Tåhlin på Luleå business awards.

Det nyinstiftade priset delas ut av Galären till den person, det företag eller den organisation som med arkitektur, design eller annan konstnärlig gestaltning ger staden liv.

Vinsten är för projektet Havsstrand, pumpstation P42, som invigdes i augusti i år. Samhällsbyggnadspriset 2018 delas mellan Niklas Granljung från a och d arkitektkontor och Jan Forsmark, Designat Ljus Europa, för projektet med pumpstationen. Marie Karlsson Tåhlin, projektledare design & arkitektur på Galären, delade ut priset på galan.

– Jag vill tacka Luleå kommun för att ha uppmärksammat platsen och för viljan att ge den en utformning som den förtjänar. Det har varit ett helhjärtat engagemang, från maskinisterna till projektledare och chefer, säger Niklas Granljung.

Pumpstationen i Skutviken har formgivits av a och d arkitektkontors Niklas Granljung, arkitekt samt medgrundare till företaget. Den böljande och livfulla byggnaden sätter nu sin prägel på entrén till Luleå.

– Slutresultatet är ett lagarbete och jag har äran att dela priset med Jan Forsmark, som gjort ljusdesignen. Jag vill också lyfta mina medarbetare på a och d, med vilka vi fört projektet från idé till byggd verklighet, fortsätter Granljung.

Joakim Persson, VD på a och d arkitektkontor, gläds åt priset:

– Det är roligt att få den här typen av uppskattning för ett projekt som verkligen symboliserar a och d arkitektkontor i grunden. För oss handlar det om att skapa kreativ arkitektur som fungerar, säger Persson.

a och d arkitektkontor tillsammans med pumpstationen var även en del av den prestigefulla vinsten Årets bygge 2018, som gick till Luleå kommuns projekt Östra Länken.

Juryns motivering:
Pristagarna har omvandlat ett vardagligt och nödvändigt nyttoelement till ett skulpturalt tillskott i staden. Med sin effektfulla ljusupplevelse skapar det ett nytt spännande blickfång till Luleå. Det är hållbart, beständigt och nyskapande. Det fångar staden, stålet, havet, ljuset och den konstnärliga lekfullheten i ett större publikt sammanhang.


Juryns sammansättning:
Emma Jonsteg, vd Utopia Arkitekter, Stockholm
Kristina L Nilsson, professor arkitektur, Luleå tekniska universitet
Helene W Lindberg, vd Lindbergs konst och ram, Luleå
Marie Karlsson Tåhlin, projektledare design & arkitektur, Galären, Luleå
Li Skarin, vd Luleå Näringsliv AB

 

Fler nyheter

Vi erbjuder meningsfulla praktikplatser för arkitektstudenter att växa och ta ansvar i verkliga...
Även om det inte blev vinst i markanvisningstävlingen för Kv. Bävern med vårt bidrag Länken är vi...
a och d arkitektkontor flyttar till nya och större lokaler i Boden!

Fler nyheter
Ladda ner ISO information Sigillet är utfärdat av UC AB. Klicka på bilden för information om UC:sRiskklasser. Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
By Formsmedjan. Powered by Yago