• Sigtuna Brandstation vinner arkitekturpris!
  • Sigtuna Brandstation vinner arkitekturpris!
  • Sigtuna Brandstation vinner arkitekturpris!

Sigtuna Brandstation vinner arkitekturpris!

16 maj 2024

Arkitekturpriset delas årligen ut av Sigtuna kommun för att uppmärksamma god arkitektur i kommunen.

”Den muromgärdade brandstationen har en självklar plats som en borg i landskapet. Utformningen samspelar med omkringliggande åkerlandskap, stengärdsgårdar och närliggande stenbro i respektfull harmoni med Sigtuna kommuns rika kulturmiljö och byggnadstradition med tegel, sten och trä. Sigtuna brandstation har ett samtida och uttrycksfullt formspråk samt präglas av hållbarhet i allt från materialval till funktion och teknik.”

Projektet är ett samarbete mellan a och d arkitektkontor och Stark arkitekter för att bygga Brandkåren Attundas nya brandstation i Sigtuna kommun. Stationen ligger strategiskt vid rondellen mellan väg 255 och 263 för snabba insatstider. Designen, inspirerad av vikingaborgen, består av en oregelbunden mur av stengrått tegel och grånat trä, som smälter in i det omgivande åkerlandskapet och Sigtunas historiska byggnadstradition. Byggnaden är utformad för att avskärma verksamheten och de stora asfalterade ytorna, samtidigt som den integreras naturligt i landskapet med hjälp av planteringar. Stationen erbjuder en modern och trivsam arbetsplats med effektiva flöden och bekväma utrymmen för personalen.

”En byggnad som innehåller en av våra mest samhällskritiska funktioner behöver inte vara ful. Redan när uppdraget att bygga ny brandstation initierades var det tydligt att stor vikt skulle läggas på att skapa en exteriör som passade in i landskapet och var vacker. Jag tycker resultatet blev över förväntan och att Sigtunas nya brandstation är en mycket värdig vinnare av arkitekturpriset”, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

 

Vi på a och d arkitektkontor är mycket glada över vinsten! Vi får tacka invånarna och juryn som röstade och vi är stolta över att bidra till Sigtunas arkitektur. Vill ni läsa mer om projektet hittar ni det här.

Fler nyheter

Vi välkomnar byggledare Andreas Morat och byggingenjör Sofie Eriksson till vårt kontor i Boden.
Vi växer med nya delägare för att fortsätta skapa kreativ arkitektur
Vi erbjuder meningsfulla praktikplatser för arkitektstudenter att växa och ta ansvar i verkliga...

Fler nyheter
Ladda ner ISO information Sigillet är utfärdat av UC AB. Klicka på bilden för information om UC:sRiskklasser. Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
By Formsmedjan. Powered by Yago