Norra Kajen får Sundsvall att växa

Norra Kajen får Sundsvall att växa

17 februari 2021

Kv 7 och 8 ritade av a och d arkitektkontor.

I centrala Sundsvall pågår ett stort projekt utvecklat av Magnolia Bostad. Den nya stadsdelen Norra Kajen växer ytterligare med lägenheter ritade av a och d arkitektkontor, där Heimstaden kommer att vara den slutliga ägaren.

Sex nya kvarter som tar form längs vattnet utvecklas av Magnolia Bostad tillsammans med Heimstaden. Uppdraget för a och d har gällt kvarter sju och åtta, vilket omfattat utformning och yttre gestaltning av huskropparna samt planlösning för garageplan och de 360 lägenheterna. Byggnaderna uppförs av Serneke och ska sedan ägas och förvaltas av Heimstaden.

– Det är ett otroligt läge, berättar David Andersson, regionchef Norr på Magnolia Bostad. Det kommer att bli ett jättefint bostadsområde som vi alla kan vara stolta över. Vi satsar stenhårt på Norrland just nu.

Lägenheterna har även anpassats till Sernekes produktionsmetoder. Gustav Hamlund, arkitekt på a och d arkitektkontor, lyfter fram det goda samarbetet mellan aktörerna som centralt för slutresultatet:

– I de här två kvarteren kom vi in i ett ganska tidigt skede och kunde redan där fånga upp och väva in synpunkter från bygg på Serneke, och dessutom från Heimstaden som ska äga och förvalta. Det har varit väldigt värdefullt att löpande få deras input. Nu när vi är mitt uppe i projekteringen upplever jag att det blir väldigt tydligt att det är på detta sätt som projekt får de bästa förutsättningarna att bli riktigt lyckade.

Magnolia Bostad är en av Sveriges största utvecklare av hyresbostäder och finns över hela landet – just nu har man cirka 9 000 lägenheter i produktion.

Anders Bodin, projektutvecklare, berättar om Norra Kajen:

– Det är Sundsvalls bästa läge! De kvarter som vi utvecklar är inom det område av Norra kajen som ligger närmast stadskärnan och vi kommer genom byggnationen på ett tydligare sätt binda samman Norra Kajen med staden. Kommunen har dessutom anlagt ett fantastiskt kajstråk längs med vattnet som kvarteren ska ansluta mot.

Nu har Serneke etablerat sig på plats och arbetet pågår.

– a och d tycker jag har gjort ett väldigt bra arbete, de har haft ett stort engagemang och satt sig in och förstått vad vi ser som viktigt i utvecklingen. Utifrån det har de kommit med många bra idéer och lösningar så att vi tillsammans har kunnat arbeta fram gestaltningen. Vi har ett bra samarbete med Serneke och a och d, därigenom är det extra roligt att vi nu är igång med byggnationen.

Totalt ska Magnolia Bostad tillskapa cirka 900 lägenheter i den nya stadsdelen.


Bild: a och d arkitektkontor för Magnolia Bostad

Fler nyheter

Vill du vara med och utveckla Sveriges kanske mest expansiva 15-minutersstad?
Detta är den tredje förskolan som vi på a och d fått förtroende att rita åt Bodens kommun.
a och d arkitektkontor får förnyat förtroende genom nya ramavtal på arkitektur och A-projektering...

Fler nyheter
Ladda ner ISO information Sigillet är utfärdat av UC AB. Klicka på bilden för information om UC:sRiskklasser. Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
By Formsmedjan. Powered by Yago