a och d arkitektkontor står bakom nya pumpstationen i Luleå

a och d arkitektkontor står bakom nya pumpstationen i Luleå

3 april 2019

Vinnare i tävlingen om pumpstationen på Tuna strand.

Tävlingen om vem som ska ta fram den nya pumpstationen som byggs på Tuna strand är avslutad – bland fem anonyma bidrag valdes a och d arkitektkontors Ljusglimt ut av en enhällig jury.

Det är a och d arkitektkontor genom Raymond Gerritsen och Maria Wikström som skapat det vinnande bidraget, Ljusglimt. Den nya pumpstationens projektnamn anspelar på den ljussatta fasaden som blickar mot gångstråket.

Det är vid Tunastranden, ett stenkast från vattnet längs det omtyckta gång- och cykelstråket som sträcker sig från Munkeberg strand till Storheden, som nya Pumpstation 14 ska uppföras. Stationen utformas som en del av den unika naturmiljön. Byggnadens växande form för landskapet och arkitektur samman till en byggnad som förenar natur, aktivitet och historia. Under utformningen av pumpstationen krävdes stor hänsyn till de höga natur- och kulturmiljövärdena i området.

Den sluttande formen på P14 leker med den kuperade terrängen kring Tunaberget och skapar därmed en plats för aktiviteter som pulkaåkning. Upphöjningen skapar en vacker utsiktsplats över älven och bidrar till tryggheten på platsen. Från just tallskogen kommer också inspirationen till fasadskärmens uttryck, nämligen lekfullheten när ljusglimtarna sipprar fram mellan stammarna – dessutom finns fågelholkar och insektshotell på insidan.

Läs mer om tävlingen och juryns bedömning hos Luleå kommun här och här.

Läs mer om den nya pumpstationen Ljusglimt.

Foto: Eva Sundgren, Luleå Kommun

Fler nyheter

Vi erbjuder meningsfulla praktikplatser för arkitektstudenter att växa och ta ansvar i verkliga...
Även om det inte blev vinst i markanvisningstävlingen för Kv. Bävern med vårt bidrag Länken är vi...
a och d arkitektkontor flyttar till nya och större lokaler i Boden!

Fler nyheter
Ladda ner ISO information Sigillet är utfärdat av UC AB. Klicka på bilden för information om UC:sRiskklasser. Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
By Formsmedjan. Powered by Yago