Hoppa till innehållet
  • Höga Kusten 1
  • Höga Kusten 2
  • Höga Kusten 3
  • Höga Kusten 4
  • Höga Kusten 5

Fritidshus Höga Kusten

Kramfors kommun

I världsarvet Höga Kusten önskade beställaren bygga ett enkelt hus om ett plan, men med karaktär. Tomten låg högt belägen på en kulle i orörd skogsmark med vacker utsikt över Bottenhavet. Skogen har gallrats försiktigt på sydsidan för en tydlig närkontakt till hav och badbrygga. Huset är placerat direkt i terrängen och har möjlighet till utevistelse i alla väderstreck.

Huvudbyggnaden välkomnar in natur och ljus genom fönster-till-golv i tre väderstreck. För den gemytliga känslan har en järnspis placerats i köket och en murad spis fått ta plats i allrummet. I anslutning till köket finns ett utekök för gröve göromål och ett mindre kryddland som bäddar upp för naturnära matlagning. Efter en god natts sömn kan man ta klivet direkt till uteplatsen från sovrummet för att avnjuta morgonsolen. Med stort fönster-till-golv i badrummet omges man av utedassidyll. Här finns även ingång utifrån av hänsyn till gäster i annexet. Alla rum i huset har klinkergolv och golvvärme. 

I annexet samlas gästrum och avkopplingsdel. De tu skiljs åt genom förråd och vedbod i mitten. Avkopplingsdelen har vedeldad bastu med utsikt och utomhusdusch för den riktigt naturnära avkopplingen.

Byggnaderna är enkla med tydlig egen karaktär i såväl helhet som detaljer. Detaljerna är väl utförda.

Exteriört är den släta panelen behandlad med traditionell ljusröd slamfärg. Alla anslutande material; tak, fönster, dörrar, hängrännor, stuprör och dylikt är framtagna i exakt samma röda nyans. 

Powered by Yago
By Formsmedjan. Powered by Yago