Information

Information

Högsta domstolens byggnad, Debrecen

Debrecen, Ungern

(Edit arbetade med detta projekt under sin anställning på Földes Arkitekter)

Debrecen är den näst största stad i Ungern, 220 km öster om huvudstaden Budapest. I slutet av 2002 inledde Debrecen en stor ombyggnad av stadens centrum inklusive utbyggnaden av högsta domstolsbyggnaden. Den nationella designtävlingen vanns av arkitektbyrån Koller József arkitektkontor. Designen genomfördes utan några ändringar och bygglovet samt bygghandlingarna utarbetades i samarbete med Földes Arkitekter.

Byggnadens framstående karaktärsdrag är den blockliknande formen med olika typer av öppningar på fasaderna. På de stängda fasaderna ger de lamellformade smala fönstren en lekfullhet åt interiören med ljuset som strömmar in. Fasadens beklädnad av handgjort tegel påminner om traditionell ungersk stadsarkitektur. Teglet ger fasaderna detaljrikedom och variation tack vare ojämnheten i färg och form.

Entréhallen välkomnar besökaren med en rumshöjd på fyra våningar. Tingssalarna och de publika ytorna ligger på den yttre sidan medan kontoren vetter mot en inre atriumgård. Det stora centrala tingssalen får ett naturligt ljus från de ovanliggande takfönstrena. Ett bibliotek har också inrättats i byggnaden.

Byggnaden erhöll Pro Architectura pris 2007 vilket är ett ungerskt pris för arkitektur och stadsplanering som har delats ut sedan 1992.

Ladda ner ISO information Sigillet är utfärdat av UC AB. Klicka på bilden för information om UC:sRiskklasser. Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
By Formsmedjan. Powered by Yago