Hoppa till innehållet
Brf Björkplantagen, med utsikt över Örnsköldsviksfjärden

Brf Björkplantagen, med utsikt över Örnsköldsviksfjärden

4 november 2021

Socialt boende med stora terasser.

Smart planerade lägenheter och en otrolig havsutsikt – i en sluttning mot hamnen i Örnsköldsvik ska bostadsprojektet Björkplantagen växa fram, gestaltat av a och d arkitektkontor.

– Det är ett spännande projekt med hög arkitektonisk nivå. Det blir ett socialt boende med lekplatser, utegym, odlingslådor. Och så utsikt över fjärden, förklarar Malin Nilsson, arkitekt på a och d arkitektkontor.

Bakom projektet ligger Magnus Gästrin, som arbetar som konsult i byggbranschen, men driver projektet i eget företag.

– Jag valde att ställa fråga om samarbete till en arkitekt i Luleå dels tack vare ett tips, dels eftersom jag vet att Luleå är en arkitektrik stad. Konkurrens främjar utveckling. Jag har även varit bosatt i Boden, och jag gillade mentaliteten och trovärdigheten hos mina norrländska medmänniskor. Jag anser även att det är bra med en mångfald av arkitekter för en stad, och vad jag vet så har inte a och d representerats i Örnsköldsvik ännu, men nu är det dags, säger Magnus Gästrin.

Projektet är döpt efter platsnamnet och återkommer i fasaderna på två av husen, där en 15 meter hög björkskog avtecknar sig i grafisk betong. Totalt ska det bli sex stycken huskroppar, berättar Niklas Granljung, arkitekt på a och d arkitektkontor, och berömmer initiativet.

– Bostadsprojektet har en hög ambitionsnivå. Det är väldigt roligt att få jobba med en så ambitiös och driven byggherre, säger han.

Gårdsplanen är stor och runt husen finns friluftsområden. Lägenheterna kommer att vara rymliga med stora kök och vardagsrum, med extra stora balkonger, förklarar Malin.

– Fokus har varit på att få bra lägenheter med bra boendekvaliteter med terrass och utsikt. De privata terrasserna på upp mot 40 kvadratmeter är ganska spektakulära, säger hon.

Byggstart sker våren 2022. I första skedet byggs två stycken hus. Magnus Gästrin är nöjd med samarbetet:

– Samarbetet har fungerat otroligt bra! Niklas och Malin är väldigt duktiga, och att de dessutom är otroligt trevliga är såklart ännu mer positivt! Jag har fått fin feedback från marknaden i Örnsköldsvik på det material som är presenterat. Jag upplever även att a och d har lätt för att samarbeta med övriga discipliner, vilket är väldigt viktigt, avslutar han.

Bostäderna ligger ute för föranmälan, läs mer här.

Fler nyheter

Vill du vara med och utveckla Sveriges kanske mest expansiva 15-minutersstad?
Detta är den tredje förskolan som vi på a och d fått förtroende att rita åt Bodens kommun.
a och d arkitektkontor får förnyat förtroende genom nya ramavtal på arkitektur och a-projektering...

Fler nyheter
Powered by Yago
By Formsmedjan. Powered by Yago