Hoppa till innehållet
  • Årgångshus på Hertsön
  • Årgångshus på Hertsön
  • Årgångshus på Hertsön
  • Årgångshus på Hertsön
  • Årgångshus på Hertsön
  • Årgångshus på Hertsön

Årgångshus

Hertsön, Luleå

Årgångshuset är Lulebos huvudsakliga bidrag till den nydaning av Hertsö stadsdelscentrum som Luleå kommun genomfört. Centrumbebyggelsen från 70-talet består av affärer, loftgångshus, skola, badhus och en kyrka lokaliserade runt ett centralt torg med parkeringar liggande utanför bebyggelsen.

Centrumtorget är i grunden en sammanhållen utformning med många kvaliteter, men den upplevdes 2009 i projektets början som en sliten och inte särskilt tilltalande miljö. Loftgångshuset är det mest framträdande huset i Hertsö centrum då det med god marginal är högst och placerat så att det bildar en fond till torgytan. 

I projektet skapas en boendemiljö för äldre genom ombyggnaden av ett femvånings loftgångshus från 1975, med 32 lägenheter till årgångshus. Det är en boendeform för de som är 65+, där de boende tillsammans skapar trivsel och samvaro utifrån egna initiativ. Boendeformen skall ge möjlighet att bo kvar i sitt bostadsområde när man åldras. För målgruppen är god samhällsservice, väl fungerade kommunikationer och närhet till vårdcentral, apotek och affär betydelsefullt. Inom- och utomhusmiljön måste också fungera om man är i behov av rullator eller rullstol.

Huset helrenoveras och får nya installationer, med nytt fläktrum på vinden där det platta taket ersätts med ett låglutande tak med utvändig takavvattning. I anslutning till de tillgängliggjorda entréerna inryms gemensamhetslokaler och uteplats. Alla boende får tillgång till en nyrenoverad och tillgänglighetanpassad lägenhet med inglasad balkong.  

Likt övrig centrumbebyggelse är huset i projektets början slitet, men har flera kvaliteter. Huset har ett karaktäristiskt uttryck med markerade loftgångar, orangea fönster och en materialblandning av trä och tegel som i grunden känns både nutid och stilig. Uttrycket störs tyvärr av husdelar i dåligt skick och några mindre lyckade tillägg som gjorts under årens lopp. Utformningsarbetet riktas mot att behålla byggnadens uttryck och lyfta fram de ursprungliga kvaliteterna. Störande tillägg tas därför bort och huset ges ett tydligare grafiskt uttryck. Träpanelen ommålas från faluröd till falusvart och balkongfronterna byts från trä till screentryckt glas med spetsmönster. Spetsmönstret är inspirerat av arkitektens farmor som hade spetsband fastnålade på hyllkanterna i sitt skafferi.

Powered by Yago