Åbergsleden 6 reser sig ur askan

Åbergsleden 6 reser sig ur askan

9 februari 2016

Åbergsleden 6 reser sig ur askan.

Sensommaren 2015 brandskadades flerbostadshuset på Åbergsleden 6 så pass allvarligt att det som blev kvar av de gamla befälsbostäderna inte var värt att bevara. Samma höst fick a och d i uppdrag av fastighetsägaren Wiksténs Fastigheter att utforma återuppbyggandet av det hus som brunnit. Vi ser nu fram emot att slutföra projektet, då vi har fått förtroendet att detaljprojektera bygghandlingar åt totalentreprenören PEAB.

Det forna huset, liksom det kringliggande området, är i grunden en gammal militärfastighet, byggd i början av 1900-talet och en del av Bodens kulturhistoria. Eftersom området är bevarandevärt ställs speciella krav på det exteriöra utförandet vilket fastighetsägaren har gjort till sin egen ambition.

Den nya byggnaden uppförs på den befintliga husgrunden och med samma exteriöra uttryck som de befintliga befälsbostäderna för att bevara områdets historia och särart. Invändigt tonas de byggnadshistoriska elementen ned och lägenheterna ges moderna planlösningar och installationer. Som ett nytt element har också balkonger tillförts huset för att ge de boende möjlighet att njuta av solläget och utsikten över Luleå älv. Likt den nedbrunna byggnaden kommer även det nya bostadshuset att ha väl tilltagna rumshöjder med höga fönster och utföras med gedigna material.

Byggnaden får fyra bostadsvåningar och en vind som innehåller installationsutrymmen och lägenhetsförråd. Den kommer innehålla 19 lägenheter fördelat på 2:or, 3:or och 4:or och är planerad att färdigställas under våren 2017.

Fler nyheter

Vi erbjuder meningsfulla praktikplatser för arkitektstudenter att växa och ta ansvar i verkliga...
Även om det inte blev vinst i markanvisningstävlingen för Kv. Bävern med vårt bidrag Länken är vi...
a och d arkitektkontor flyttar till nya och större lokaler i Boden!

Fler nyheter
Ladda ner ISO information Sigillet är utfärdat av UC AB. Klicka på bilden för information om UC:sRiskklasser. Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
By Formsmedjan. Powered by Yago